2014. október 18.

Timeless - az új albumról bővebben

Fotó: Andreas Hosch | Universal Music | A teljes fotósorozat itt látható. |

"Timeless": David Garrett új komolyzenei albumot ad ki

2014.10.17. | Max Strumberger | Forrás | Kapcsolódó cikk: David Garrett "időtlen" 

Berlin - 34* évesen jelenteti meg idén a hegedűsztár David Garrett a 14. stúdióalbumát. Legújabb munkája, a "Timeless - Brahms & Bruch Violin Concertos" október 24-én jelenik meg. A híres karmester, Zubin Mehta vezényletével az Izraeli Filharmonikus Zenekarral közösen készült a felvétel.

"Természetesen nagy megtiszteltetés a számomra, hogy ezzel a nagyszerű zenekarral és karmesterrel vehettem fel kettőt a romantika legjelentősebb hegedűversenyei közül", magyarázza David Garrett. Számára a "Timeless" karrierje egy mérföldkövét jelenti. Tőle megszokott módon vegyíti a klasszikus zenei elemeket a modern előadásmóddal, hogy a komolyzene könnyebben emészthető legyen a fiatalabb közönség számára is.

"David nagyon őszinte és pontosan figyelembe veszi a zeneszerző szándékát", jellemzi a karmester, Zubin Mehta a közös munkát. "Az előadásmódjával nem változtat meg semmit önkényesen. Erősen komolyzenei beállítottságú, mivel így nőtt fel. Tényleg nagyon nagy hatást gyakorolt rám a játéka hitelessége." Mehta már régóta kíséri David Garrettet és gyerekkora óta ismeri őt. Amikor David 12 éves volt, először Münchenben dolgoztak együtt.

A videóban | UM | V | KA | YT | az alábbiak olvashatóak és hallhatóak: 

"Ama vágytól hajtva, hogy a klasszikus zenét egy új generációhoz is közelebb hozza, David egy egészen különleges új albumot vett fel. Ezen az albumon egyesíti Brahms és Bruch híres romantikus hegedűversenyeit. Ezen időtlen hegedűversenyek felvételei, amelyeken az Izraeli Filharmonikus Zenekarral dolgozott együtt a híres karmester, Zubin Mehta vezénylete alatt, lélegzetelállító, új előadásmóddal egyesítik virtuóz hegedűjátékát. David ezt az új, Timeless című albumát karrierje egyik mérföldkövének nevezi, és örül annak, hogy megmutathat Nektek néhány pillanatot a számára oly' különleges album felvételeinek kulisszái mögött."

A felvételek Tel-Avivban, a Charles Bronfman Auditoriumban zajlottak, 2013. december 10-én.

Universal Music Deutschland

David:
"Természetesen nagyon klassz élmény volt Zubin Mehtával Brahms és Bruch művein dolgozni, és az Izraeli Filharmonikusokkal. Emlékszem ezekre a darabokra még kisgyerekkoromból, amikor a felvételeket hallgattam; ezek mindig Brahms és Bruch kombinációi voltak. Úgy gondoltam, egy kis hagyomány nekem sem árt. Megkérdeztem Zubint, hogy elkészítené-e velem, őt talán ... utána kell számolnom, már 20 éve ismerem. 

Universal Music Deutschland

Zubin:
Berlinben volt, azt hiszem, 12 éves volt, játszott valamit, és nagyon meglepett, milyen vitathatatlanul tehetséges, klasszikus szemlélettel, és már akkor fegyelmezett volt. Már ilyen fiatalon."

David: 
"Mindig nagy öröm szólistaként vele dolgozni. Elsősorban Zubin miatt döntöttem Izrael mellett. 

Első próba a filharmonikusokkal

David:
"Már korábban is játszottam egyszer-kétszer ezzel a zenekarral. Számomra ez kihívást is jelent, mert minden bizonnyal ez a világ egyik legjobb zenekara, és ezért az embernek komoly teljesítményt kell nyújtania. És így az ember a saját maga által támasztott elvárások okozta nyomás alatt is áll."

CD-felvétel a Charles Bronfman előadóteremben

Universal Music Deutschland

David:
"Mindig nagy öröm szólistaként vele dolgozni, mert hihetetlenül érti és érzi a zenét, de emellett hihetetlen kamarazenész képességei is vannak. Nála az EGYÜTT az nagybetűkkel értendő, és ezt észreveszi az ember, ha szólistaként áll a színpadon. 
Ez egyszerűen egy fülbemászó, csodaszép dallam, amelyet rögtön megért mindenki, akár ismeri a művet, akár nem."

Zubin: 
"Nagyon hű a műhöz, nagyon alázatosan követi a zeneszerzők instrukcióit. Feláldozza a képességeit, a szép hangszínt és a csodálatos technikai tudását a mű kedvéért. Szóval, végül a zenét hallja az ember, nem csak az ő tehetségét csodálja."

2013. december 13. - Brahms hegedűverseny, Jeruzsálem Színház

Universal Music Deutschland


David: 
"Egy nagyszerű zene előadójaként végül is egyvalamit lehet kezdeni, közvetíteni azt, ami a kottában áll és le van írva. Emellett megvan a saját hangszínem és ösztönös megérzésem a mű értelmezéséhez, amit természetesen beleviszek, de ami a partitúra kéziratában áll, az a legfontosabb, minden más aztán természetesen hozzájön még belőlem."


_______________________________________ 

2014. október 24-én jelenik meg a lemez. Már előrendelhető az Amazonon:

MP3 | CD | Deluxe Edition: CD+DVD


David Garrett "Timeless – Brahms & Bruch Violin Concertos"

CD

Max Bruch  – Concerto for violin and orchestra No.1 in G minor, Op. 26
1. Vorspiel. Allegro moderato
2. Adagio
3. Finale. Allegro.

Johannes Brahms  – Concerto for violin and orchestra in D major, Op. 77
4. Allegro non troppo
5. Adagio
6. Allegro giocoso, ma non troppo vivace - Poco più presto


BONUS DVD (Deluxe Edition)

The Making of Timeless Brahms & Bruch – angolul
The Making of Timeless Brahms & Bruch – németül



_____________________________________________
* A cikkben hibásan 33 szerepel.




 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése